3 redenen om een elektrische auto te leasen

Een elektrische auto wordt steeds populairder en veel grote merken beginnen steeds vaker op de markt te komen met elektrische varianten. Het heeft grote effecten op het milieu en hier worden we steeds bewuster van. Maar wat zijn nou echt de voordelen en goede redenen om een elektrische auto te leasen?

Milieu-investeringsaftrek

Investeert u in milieuvriendelijke middelen? Zakelijke rijders kunnen de aanschaf van een nieuwe elektrische auto aftrekken van de nettowinst. Daar is de Milieu investeringsaftrek (MIA) regeling voor. Dit geldt alleen als uw investering voorkomt op de Milieu lijst die door de RVO jaarlijks wordt gepubliceerd en maandelijks wordt bijgewerkt. Binnen 3 maanden na de aankoop kunt u een MIA aanvraag indienen. Om een voorbeeld te noemen voor een B.V en een Tesla Model S, 36% tot een maximumbedrag van €50.000 euro is de voordeel tussen de €3600 en €4000 euro. Bij een eenmanszaak of VOF is dit tussen de 42%-52% en kan het oplopen tot €7560 – €9360 euro vanwege de belastingverplichting.

Lage bijtelling

Auto’s met alleen een elektromotor hebben het voordeel dat de bijtelling maar 4% is tot een maximum van €50.000,00. Daarboven is de bijtelling in zijn algemeen 22%, alleen voor de goedkoopste elektrische auto’s is de regeling het meest gunstig. Een elektromotor met range extender en plug in hybrides hebben een iets hogere bijtelling van 7%. Dit is alleen de eerste 5 jaar geldig vanaf het moment dat het kenteken in afgegeven. Ook bij het wisselen van eigenaar geldt dit. In 2020 gaat de bijtelling voor nieuwe auto’s vanaf 1 januari 2020 omhoog naar 8% over de eerste €45.000 euro. In 2021 gaat deze bijtelling omhoog naar 12% over €40.000. De overheid wil hiermee stimuleren dat mensen sneller een elektrische auto leasen. De lucht wordt schoner door minder CO2 uitstoot en het milieu weer beter. De overheid wilt hier dus ook alles aan doen om mensen een duw in de rug te geven om betere keuzes te maken.

Besparing tank en BPM kosten

De benzine prijzen zijn de laatste tijd erg hoog. Met een elektrische auto kan u hierdoor 50 tot 70% voordeliger uit mee zijn. Met een elektrische auto kost het €0,03 cent per kilometer als u thuis laadt en bij een openbare paal €0,06 cent. Voor een benzineauto is dit al snel €0,14 cent per kilometer. Dit scheelt aanzienlijk in de portemonnee. Bij het aanschaffen van een volledige elektrische auto hoeft u ook geen belasting voor personenauto’s en motorrijwielen (BPM) af te dragen. Deze regeling blijft tot 2025 van kracht en daarna word er eenmalig een bedrag van €350 euro gerekend. De wegenbelasting bent u ook niet verschuldigd.

Kortom is het leasen van een elektrische auto op meerdere vlakken zeker voordeliger. De redenen dat het beter voor het milieu is, lage bijtelling en investeringsaftrekkingen geeft bij vele mensen zeker de omslag om voor een elektrische auto te kiezen. Maandelijks is het veel goedkoper omdat u geen benzine hoeft te betalen, alleen maar veel goedkopere stroom. Van de BPM en wegenbelasting bent u ook af wat een grote kostenpost van u afneemt.