4 redenen om te investeren in zonnepanelen

Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om wat duurzamer te leven. Zonnepanelen helpen daar enorm bij en verschijnen dan ook op steeds meer daken. Maar er zijn meerdere redenen om te investeren in zonnepanelen. In dit artikel zetten we die redenen op een rij.

Zoals toegelicht, helpen zonnepanelen in eerste instantie voor een beter milieu. Ze produceren schone energie die gemiddeld tot wel dertig keer minder CO2 uitstoot dan energie van kolen of gas en dus minder schadelijk is. Daarnaast kunnen zonnepanelen u ook veel financieel voordeel opleveren.

Financieel voordeel

Elektrakosten maken een groot deel uit van onze maandelijkse lasten en zonnepanelen verlagen deze lasten of laten ze zelfs helemaal verdwijnen. Daarnaast zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder, waardoor u ze sneller heeft terugverdiend. Een rekenvoorbeeld: om een gemiddeld huishouden volledig van stroom te voorzien, moet u acht à veertien zonnepanelen plaatsen, wat u zo’n 11.700 euro kost. Hiermee bespaart u jaarlijks zo’n 1.200 euro, waardoor u de panelen binnen tien jaar heeft terugverdiend. Elke besparing na die tien jaar is pure winst.

Lange levensduur

Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen, waardoor er geen mechanische slijtage kan optreden. Daardoor hebben zonnepanelen een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar. Dat betekent dat wanneer de panelen zich na tien jaar hebben terugverdiend, u nog zeker 15 jaar lang van financieel voordeel profiteert.

Onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen zijn daarnaast heel onderhoudsvriendelijk. In de 25 jaar dat ze meegaan, heeft u er amper omkijken naar. Aangezien de regen uw panelen voor een groot deel schoon houdt, hoeft u ze slechts één à twee keer per jaar te controleren op achterblijvend vuil en beschadigingen, die het rendement kunnen benadelen. U maakt de panelen eenvoudig schoon met lauw water en een zachte borstel of spons.

Waardestijging

Zonnepanelen zorgen er tot slot voor dat uw huis in waarde stijgt. Duurzame woningen liggen een stuk aantrekkelijker in de markt, aangezien de nieuwe bewoners profiteren van lagere woonlasten. Mocht men geen interesse hebben in de panelen, dan verhuist u de panelen eenvoudig met u mee.