5 feiten over zonne-energie die u misschien zullen verrassen

Als u zich afvraagt hoe zonne-energie is getransformeerd van een subsidie-afhankelijk nicheproduct naar een niet te stoppen kracht in onze elektrische toekomst, hoeft u niet verder te zoeken. Na tientallen jaren van ontwikkeling en politiek debat over zonne-energie is de industrie eindelijk klaar om op zichzelf te staan. Zonne-energieprojecten over de hele wereld verslaan fossiele brandstoffen op prijs zonder subsidies, en elke keer als ze dat doen, ziet de toekomst er een beetje rooskleuriger uit.  Maar er is nog veel dat de meeste mensen niet weten over zonne-energie. Hier zijn 5 dingen die je misschien zullen verrassen.

1. Zonne-energie is de meest voorkomende energiebron op aarde

Er is elk uur genoeg zonne-energie om gedurende een heel jaar aan de stroombehoeften van de mensheid te voldoen. Elke ons olie, elk stuk steenkool en elke kubieke voet aardgas zou in de grond kunnen worden achtergelaten als we maar één uur zonne-energie per jaar konden opvangen. Om het in een ander perspectief te plaatsen: als we de Mojave-woestijn bedekken met zonnepanelen, zou het meer dan twee keer zoveel elektriciteit genereren als de VS jaarlijks gebruikt.

2. De kosten van zonnepanelen zijn sinds 1977 met 99% gedaald

De kosten zonnepanelen zijn dus gigantische gedaald en maken het product steeds interessanter vanuit een financieel perspectief. 

3. Zonne-energiecentrales kunnen 40 jaar of langer meegaan

Wanneer een zonne-energiecentrale wordt gebouwd, wordt deze meestal ondersteund door een koopovereenkomst voor energie met een klant (nutsbedrijf, bedrijf of huiseigenaar) die 20 tot 25 jaar duurt. Maar dat betekent niet dat dergelijke planten twee decennia later waardeloos zullen zijn. 

Zonnepanelen gaan niet alleen 40 of 50 jaar mee, de infrastructuur rond een zonne-energiecentrale heeft ook veel waarde. Zonnepanelen kunnen worden vervangen door nieuwe, efficiëntere modules tegen relatief lage kosten, waardoor de prestaties worden verbeterd, maar zodra een site is gevestigd en de infrastructuur is gebouwd, heeft een zonne-energiecentrale een zeer lange effectieve levensduur.

4. China is de wereldleider in zonne-energie … in veel opzichten

Zonne-energie begint in de VS en Europa veel aandacht te krijgen, maar we zijn kleine vissen vergeleken met China. In 2017 schat GTM Research dat de VS 12,4 GW nieuwe zonne-energiesystemen zullen installeren. China installeerde alleen al in de eerste helft 24,4 GW en zal waarschijnlijk 50 GW voor het volledige jaar passeren. Om de Chinese zonne-installaties van 2017 in perspectief te plaatsen, zou die 50 GW aan zonne-energie 8,2 miljoen Nederlandse huizen van stroom voorzien.

5. Solar is de snelste energiebron om in te zetten

Wanneer zich een ramp voordoet, kan geen enkele elektriciteitsbron zo snel worden gebouwd of gerepareerd als zonne-energie – zoals de situatie in Puerto Rico na de orkanen van dit jaar aantoonde. Tesla en anderen waren in staat om binnen enkele weken kleine zonne-energiecentrales met energieopslagmogelijkheden op het eiland te bouwen. Geen enkele fossiele brandstofcentrale, noch een andere faciliteit voor hernieuwbare energie, had slechts zo snel kunnen worden gebracht.