Beveiliging van zonnepanelen

De afgelopen jaren is er een duidelijke toename in populariteit van zonnepanelen zichtbaar. Niet alleen omdat men op deze manier graag een steentje bij wil dragen aan een beter milieu, maar ook omdat het financieel gezien een aantrekkelijke oplossing is. Dit neemt echt niet weg dat het laten installeren van zonnepanelen gepaard gaat met een aanzienlijke investering. Helaas betekent dit dat zonnepanelen een aantrekkelijk doelwit zijn voor dieven. De panelen bevinden zich tenslotte te allen tijde buiten en zijn doorgaans gemakkelijk te demonteren. Een inbussleutel is vaak voldoende voor de dief om er eenvoudig met uw kostbare investering mee vandoor te gaan. Gelukkig zijn er ook een aantal maatregelen te treffen die dit kunnen helpen voorkomen.

Vervangen van de schroeven

Zoals zojuist al besproken, zijn zonnepanelen doorgaans gemakkelijk met een inbussleutel los te draaien. Door voor andere schroeven te kiezen, kan dit echter gemakkelijk voorkomen worden. Zo kunt u de standaard inbusschroeven vervangen door éénrichtingsschroeven die het onmogelijk maken om de panelen los te halen zonder ze te beschadigen. Als de zonnepanelen al geplaatst zijn en u niet de schroeven wilt vervangen, kunt u er ook voor kiezen om met een hamer kogeltjes te slaan in de kop van de inbusschroeven.

Verhinder toegang

Zonder dat mensen er erg in hebben, maken ze het dieven soms erg makkelijk om de zonnepanelen te bereiken. Denk hierbij aan afvalbakken die tegen de muur aan staan of een ladder die in de tuin ligt. Het is gemakkelijk om dit soort zaken te voorkomen en daarmee de kans te verkleinen dat dieven de zonnepanelen kunnen stelen.

Verlichting

Het loshalen van de zonnepanelen en omvormers zal ook een geoefende dief toch wat tijd kosten. Iedereen weet dat een dief het liefst in het donker werkt om ongezien te blijven. Installeer daarom een lamp – bij voorkeur een buitenlamp met bewegingssensor – die niet gemakkelijk onklaar te maken is, zodat het voor de dieven een stuk minder aantrekkelijk is.

Installeer een alarm

Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen met een alarm te beveiligen. Denk hierbij aan een bewegingsalarm, zoals we die voor allerlei andere toepassingen kennen. Ook is er een systeem specifiek voor zonnepanelen te verkrijgen. In de doorvoergaten van het frame van de panelen kunt u een draad laten lopen die een alarm activeert zodra deze onderbroken wordt.

Serienummers

Gebeurt het u toch dat de zonnepanelen gestolen worden, dan zijn ze gemakkelijker terug te vinden wanneer u de serienummers van uw panelen heeft genoteerd. Ben er dus zeker van dat u dit doet wanneer ze geïnstalleerd worden. Ten slotte kunt u er ook altijd nog voor kiezen om de zonnepanelen te verzekeren.