Hoe werken zonnepanelen?

De afgelopen jaren is de discussie over klimaatverandering alleen maar heftiger geworden. Door het broeikaseffect warmt de aarde op, wat tot grote problemen kan leiden. Als er niet snel iets verandert, zal het weer extremer worden en de zeespiegel stijgen. Gelukkig zijn er een veel slimme onderzoekers die oplossingen proberen te vinden voor dit groeiende probleem. Duurzame energie is een van de oplossingen om dit probleem te verhelpen. Echter is dit geen makkelijke klus, en dat om verschillende redenen. Duurzame energie wordt voornamelijk boven de grond opgewekt en kost daardoor meer ruimte dan de olie- en gasindustrie die ondergronds wordt gewonnen. Daarnaast zijn de technieken en ontwikkelingen voor windenergie en zonne-energie erg duur. In dit artikel wordt ingegaan op zonne-energie en de techniek die daarachter zit.

Werking zonnepanelen

De energiecellen in zonnepanelen worden gemaakt van halfgeleidermateriaal, dat onder bepaalde omstandigheden elektriciteit geleidt. In het geval van zonne-energiecellen is dat afhankelijk van de golflengte van het licht die deze accepteren. Bepaalde golflengtes worden dus omgezet in elektriciteit. Het meest gangbare halfgeleidermateriaal is silicium, omdat dit veel voorkomt in de aardkorst en er met dit materiaal veel ervaring is opgedaan. Hierdoor zijn zonnepanelen met dit materiaal de meest betaalbare methode om de panelen te produceren. Dit klinkt al ingewikkeld genoeg, maar er zijn drie soorten silicium-zonne-energiecellen:

  1. Monokristallijn doorloopt verschillende cycli van langzame en energie-intensieve filtratie- en scheidingsprocessen. Hierdoor is het ook het duurste type silicium.
  2. Multikristallijn doorloopt minder dan de eerder genoemde cycli en dit leidt er toe dat het een goedkoper product is om te gebruiken.
  3. Amorf is de derde soort silicium en kan als enige in elke vorm worden gekweekt. Mono- en multikristallijn kunnen alleen rond worden gekweekt. Doordat deze soort in alle vormen kan worden gekweekt, is het een goedkoper materiaal.

Technische zonnepanelen-deskundigen

Voor een leek klinkt dit waarschijnlijk alsnog allemaal erg ingewikkeld. De technische geavanceerde kennis kan natuurlijk niet in één stuk tekst compleet overgebracht worden, zonder dat het saai klinkt. Zonnepanelen zijn wel ontzettend belangrijk. De technische deskundigen die hierachter zitten, moeten een erg interessant beroep hebben met een goed doel. We hebben tenslotte maar één aarde en moeten daar zuinig op zijn. Alleen met technische kennis, ontwikkeling en wilskracht kunnen we de aarde redden.