Moet je stekkers uit een stopcontact halen om te besparen?

Iedereen houdt van geld besparen. Of anders gezegd; iedereen geeft graag het geld uit dat ze hebben gespaard. Als je een auto koopt voor 500 euro minder dan de eerste prijs die werd genoemd, dan heb je 500 euro om jezelf te trakteren op alles: van een Europese stedentrip tot de nieuwste game console. Aan de andere kant is het daadwerkelijke geld besparen soms niet zo leuk. Sommige mensen houden er bijvoorbeeld niet van om te onderhandelen over de prijs van die auto, terwijl anderen jaar in, jaar uit genoegen nemen met het betalen van meer dan ze zouden moeten voor hun gas en elektriciteit.

Hierbij zijn er twee problemen:

Het isoleren van uw loft, muren en ramen hoeft niet moeilijk te zijn. Er is zelfs een overheidsregeling genaamd de Energiebedrijf Verplichting (ECO), wat betekent dat sommige energiebedrijven het werk gratis zullen uitvoeren voor bepaalde klanten.

Veel energiebesparende tips zijn snel en eenvoudig, zoals het gebruik van EU-energielabels om erachter te komen welke apparaten het duurst zijn om te gebruiken, het gebruik van individuele thermostaten op radiatoren en het gebruik van alleen zoveel water als je nodig hebt om in je waterkoker te koken.

Mythen en onzin

Er zijn ook veel mythes om het hoofd te bieden als het gaat om energiebesparing. Het zwart verven van radiatoren zal u geen geld besparen, in feite zult u veel geld kwijt zijn om zwarte verf in te slaan. Het uit- en weer inschakelen van lampen kost niet meer energie dan ze gewoon aan te laten. De meeste warmte ontsnapt je huis niet via de ramen (het zijn de muren, tenzij je de spouw hebt geïsoleerd).

Moet je apparaten uit het stopcontact halen?

Een vraag die vaak opkomt bij het bespreken van energiebesparing in huis is deze: moet je stekkers aan de muur uitzetten? Met andere woorden, verbruikt het laten staan ​​van een stopcontact elektriciteit? Het antwoord is dat een leeg stopcontact geen elektriciteit verbruikt, omdat de stroom niet stroomt tenzij er een stekker is die het circuit voltooit en een apparaat is ingeschakeld. Je hoeft dus echt niet elk stopcontact in de uit-stand te draaien, ook niet als het een stopcontact in een lege ruimte is.

De kwestie of apparaten elektriciteit gebruiken wanneer ze zijn aangesloten, maar zijn uitgeschakeld, is een beetje ingewikkelder. Dat komt omdat veel moderne apparaten, wanneer je de afstandsbediening erop richt en ze uitschakelt, niet helemaal zijn uitgeschakeld.

Wat er in plaats daarvan gebeurt, is dat ze in de stand-bymodus gaan – niet volledig ingeschakeld maar klaar en wachtend om tot leven te komen wanneer je opnieuw op de knop drukt. Een andere reden voor de groei van de stand-bymodus in een enorm scala aan apparaten is dat wij mensen de neiging hebben extreem lui te zijn. Bij een Inbouw stopcontact gebeurt hetzelfde als een normale stopcontact.