Naast de zon nu ook slootwater gebruikt voor energie

Iedereen weet dat de zon gebruikt wordt om energie op te wekken, dit gebeurt door middel van zonnepanelen. Maar ook water kan een bron van energie worden in Nederland. Naast wind en zon heeft water zich nu namelijk ook nuttig gemaakt op de energiemarkt volgens een onderzoek van IF Technology. Kunt u dan ook eindelijk minder gaan betalen voor de energie die u gebruikt?

In de kinderschoenen

Volgens berekeningen van onder andere Rijkswaterstaat kan de energie uit de temperatuur van het water in de zomer opgeslagen worden, om in de winter te verwarmen. In de winter kan de koelheid opgeslagen worden die in de zomer kan verkoelen. Dit wordt al gebruikt, bijvoorbeeld bij het gemeentekantoor in Deventer dat al water dat uit de IJssel komt benut.

Is het geen sciencefiction?

Nee, want tien jaar geleden opende Nuon al de eerste koudwatercentrale in Nederland. Kantoren en gebouwen in de buurt hebben geen koelmachines meer nodig, maar worden gewoon gekoeld door simpel slootwater. Volgens Nuon zorgt dit voor tot wel 75% minder uitstoot van het gas CO2, wat veel schade oplevert voor het milieu.

Hoe werkt het dan eigenlijk?

Natuurlijk is het een lastige techniek, energie halen uit water. Maar het is best simpel uit te leggen. De energie wordt uit het water gehaald. Dit geldt voor zowel warmte als kou. In de zomer pompt men het warme water op en haalt de warmte hier uit. Dit slaat men op. In de winter kan deze warmte gebruikt worden om huizen te verwarmen. Dit zelfde geldt andersom. In de winter wordt het koude water gebruikt om ‘s zomers te verkoelen.

Gaan wij ook minder betalen?

Dit project staat in de kinderschoenen, en Rijkswaterstaat durft geen uitspraken te doen wanneer u allemaal kunt genieten van de duurzame, maar hopelijk ook goedkopere manier van energie gebruiken. Want energie is altijd wel een significant onderdeel van de vaste lasten. Gelukkig is er wel een mogelijkheid dat u minder kunt betalen, door middel van de energievergelijkingswebsite www.EasySwitch.nl. Op de site van de energievergelijker EasySwitch.nl kunt u door een paar simpele gegevens in te vullen er al achter komen of er een goedkopere optie voor u is om energie te verkrijgen. EasySwitch.nl vergelijkt alle energieleveranciers op uw adres en vergelijkt alle opties speciaal voor u. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt.