Noordoostpolder zet vol in op duurzame energie

Volgens de klimaatdoelstellingen in Parijs moet de Nederlandse energieproductie in rap tempo verduurzamen. In 2020 is het de bedoeling dat 14% van alle opgewekte energie in Nederland schoon is opgewekt tot uiteindelijk 100% uiterlijk in 2050. De gemeente Noordoostpolder is echter een stuk ambitieuzer en zet in op 100% duurzame energie in 2030. Om dit te bewerkstelligen gaat zij in samenwerking met bedrijven in de regio 22.000 zonnepanelen installeren welke in totaal 6,3 megawattpiek moeten opwekken. Het project gaat door het leven als Zon voor NOP, wat staat voor Zon voor Noordoostpolder. Naast de gemeente werken ook 20 bedrijven waaronder DE-on Flevoland en Enprest energieadvies mee aan het project.

SDE+ subsidie verleend

In maart 2017 is de subsidie voor alle deelnemende partijen bij de overheid aangevraagd. Inmiddels heeft het Rijk haar goedkeuring verleend voor de eerste 26 gebouwen. De bal ligt nu bij de ondernemers om een financieel en operationeel plan uit te stippelen om de 22.000 nu verder te realiseren.  Zon voor NOP wil echter meer dan de 22.000 zonnepanelen en moedigt meer bedrijven aan zich aan te sluiten bij het project. Zij moeten echter wel wachten tot maart 2018 om zich weer in te kunnen schrijven voor de SDE+ subsidie van de overheid.In maart 2017 is de subsidie voor alle deelnemende partijen bij de overheid aangevraagd. Inmiddels heeft het Rijk haar goedkeuring verleend voor de eerste 26 gebouwen. De bal ligt nu bij de ondernemers om een financieel en operationeel plan uit te stippelen om de 22.000 nu verder te realiseren.  Zon voor NOP wil echter meer dan de 22.000 zonnepanelen en moedigt meer bedrijven aan zich aan te sluiten bij het project. Zij moeten echter wel wachten tot maart 2018 om zich weer in te kunnen schrijven voor de SDE+ subsidie van de overheid.

De SDE+ subsidie is een subsidie ter stimulering van d opwekking van duurzame energie in Nederland en is onderverdeeld in verschillende categorieën: wind, zon, biomassa, water en geothermie. Daarnaast is er een speciale categorie “Wind op zee”. Het totale budget bedraagt € 6 miljard euro voor 2017. De SDE+ subsidie is niet te verwarren met subsidie van zonnepanelen voor particulieren. Deze SDE+ subsidie is enkel voor bedrijven en non-profit organisaties. Zij kunnen zich voor de regeling inschrijven tot 26 oktober 2017.