Wat is de herkomst van uw energie?

Ieder huishouden in Nederland verbruikt energie. Of u nu voor groene of grijze energie heeft getekend, de meeste mensen weten niet precies wat de herkomst van de grondstoffen van de energie is of hoe de energie nu daadwerkelijk wordt opgewekt. Een deel van Nederlandse stroom wordt namelijk opgewekt met steenkolen die worden geïmporteerd uit de Colombiaanse steenkoolregio Cesar. Deze kolen dragen de naam bloedkolen, en helaas niet zonder reden.

Kolenmijnen in Colombia

In de Colombiaanse steenkoolregio Cesar winnen de steenkoolbedrijven veel kolen. In het verleden, tussen 1996 en 2006 zijn enkele duizenden mensen vermoord en tienduizenden uit hun huis verdreven. De mijnbouwbedrijven hebben geprofiteerd van dit geweld. Vredesorganisatie PAX heeft onderzoek gedaan naar deze schending van mensenrechten. Op dit moment worden activisten nog steeds met de dood bedreigd wanneer zij opkomen voor de belangen van de slachtoffers. Daarom worden kolen uit deze regio ‘bloedkolen’ genoemd.

Bloedkolen in Nederland

Een groot deel van de steenkolen die in Nederland voor onze energie zorgt, wordt geïmporteerd uit Colombia, waarvan 60% uit de regio Cesar. PAX roept alle Nederlandse energieleveranciers dan ook op om te stoppen met het inkopen van bloedkolen, totdat de mijnbouwbedrijven zich daadwerkelijk gaan inzetten voor de slachtoffers in het gebied.

Liever geen energie uit bloedkolen?

Energieleveranciers zijn (nog) niet verplicht om bekend te maken waar zij hun steenkolen precies inkopen. Nuon, E.ON, Engie en Essent hebben echter wel erkend dat zij bloedkolen uit Colombia inkopen. De volgende energieleveranciers verklaren dat zij geen gebruikmaken van bloedkolen:

  • Pure Energie
  • DE Unie
  • Vandebron
  • Oxxio
  • Eneco
  • Greenchoice
  • Qurrent

Indien u er zeker van wilt zijn dat u geen energie afneemt die is opgewekt met behulp van bloedkolen, dan kunt u het beste kiezen voor groene stroom uit Nederland. In dit geval worden er helemaal geen steenkolen gebruikt om uw energie op te wekken.