Zakelijk overstappen op zonnepanelen, ja of nee?

Het rendement op het aanschaffen van zonnepanelen kan enorm interessant zijn voor uw bedrijf. Als u voor u bedrijf zonnepanelen wilt gaan gebruiken staan daar een aantal mooie belastingvoordelen voor ondernemers tegenover. Deze volgen hieronder:

  • Uiteraard kunt u de btw van de aanschaf aftrekken van de omzetbelasting. Daarnaast bestaat er zoiets als de Energie-Investeringsaftrek (EIA). De EIA kan u gemiddeld 13,5% voordeel opleveren als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie. Als u de EIA wilt aanvragen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering als ‘bedrijfsmiddel’ op de Energielijst staat. U kunt deze energielijst vinden op de website van de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).
  • U kunt fiscale aftrek krijgen voor specifieke investeringen, maar ook voor maatwerkinvesteringen. Dat levert niet alleen een energiebesparing op, maar u kun ook nog 54% van de investeringskosten aftrekking van de fiscale winst. Dat komt nog bovenop op de normale afschrijving.
  • Ook kunt u profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als u in een belastingboekjaar investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor deze aftrek. De bedrijfsmiddelen waarin u investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. De tabel met tarieven en percentages voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek vindt u op de website van de belastingdienst.
  • Een ander interessante afschrijving is de VAMIL. Dit belastingvoordeel geldt bij de installatie van een zonnestroomsysteem als u tegelijkertijd een asbesthoudend dak vervangt. In dat geval kunt u de investering in 1 jaar afschrijven wat een fiscaal voordeel oplevert.
  • Er is ook nog een subsidie beschikbaar voor zakelijke aanschaf van zonnepanelen, de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie). Deze kan aangevraagd worden voor zonnestroomsystemen ≥15kWp en aangesloten op een grootverbruikersaansluiting (>3×80 Ampère).

Extra interessant wordt het voor u als zakelijke klant als uw onderneming ook op uw privéadres gevestigd is. U kunt de zonnepanelen dan deels op naam van de onderneming aanschaffen en de zonnestroom dan privé verrekenen met uw energieleverancier. U profiteert dan dubbel!

Wilt u meer weten of het zakelijk aanschaffen voor uw bedrijf interessant is voor u? Dan kunt u contact opnemen met uw zakelijke stroomleverancier. Zij kunnen u adviseren en zij zijn op de hoogte van alle mogelijkheden.