Zonnepanelen aanleggen doe je zo

Zonnepanelen bevestigen

Wilt u uw woning verduurzamen? Dan is de kans groot dat u dit doet met zonnepanelen. Dit is  een goede eerste stap richting een duurzame woning. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om panelen op hun dak te plaatsen. Overigens zijn zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor uw portemonnee. Probleem is dat het een vrij forse investering is. Om de kosten te drukken, kunt u de panelen zelf plaatsen. Veel mensen weten echter niet hoe dit moet. Geldt dit ook voor u? Hier leest u wat er komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer u zelf zonnepanelen plaatst. Bepaal altijd eerst waar de panelen moeten komen. Kies hiervoor een gedeelte van het dak dat het grootste gedeelte van de dag in de zon staat. Zo behaalt u het hoogste rendement. Geen idee wat de beste plek is? Schakel dan een elektricien in om dit te bepalen. Vervolgens kunt u de panelen plaatsen. Doe dit niet wanneer u twijfelt of uw dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Laat dit bij twijfel altijd eerst onderzoeken.

Plaats alle benodigdheden

Bij zonnepanelen plaatsen komt heel wat meer kijken dan veel mensen denken. Het is immers niet alleen een kwestie van de panelen op het dak leggen. Nee, er moet ook een constructie op uw dak bevestigd worden. Zorg er altijd eerst voor dat er een dakdoorvoer is. Via deze opening laat u straks de kabels naar uw meterkast lopen. Vervolgens plaats u eerst dakhaken. Hier bevestigt u daarna de aluminium rails op. Plaats vervolgens de omvormers en sluit de panelen hierop aan. Let op dat u de zonnepanelen altijd in een lus op elkaar aansluit. Tot slot sluit u de omvormers aan op de groepenkast. Zorg er altijd voor dat er een aparte groep is voor uw zonnepanelen.

Elektricien inschakelen voor hulp

Door zelf uw panelen aan te leggen, bespaart u behoorlijk wat geld. Het is dan wel de vraag of u de zonnepanelen ook juist aansluit. Is dit niet het geval? Dan heeft u hier geen profijt van. Daarnaast is een verkeerde installatie vaak gevaarlijk. Wilt u dit voorkomen? Of lijkt het u gewoon niet verstandig om zelf zonnepanelen te plaatsen? Schakel dan de hulp van een elektricien in. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij zonnepanelen moet plaatsen. Hierdoor bent u verzekerd van een juiste aansluiting. Daarnaast weet hij precies op welke zijde van uw woning het rendement het hoogste is. Een elektricien inschakelen kost geld, maar het levert u ook het nodige op.