Zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit bij Nederlandse huishoudens. Toch is de beslissing om zonnepanelen aan te schaffen moeilijk, doordat er aan de zonnepanelen een hoog prijskaartje hangt. Hiervan wordt door verschillende bedrijven handig gebruik gemaakt door bijvoorbeeld zonnepanelen te huur aan te bieden.

Zonnepanelen huren

In het meest gunstige geval betaalt u voor 10 zonnepanelen ongeveer 40 euro per maand. Dat is 480 euro op jaarbasis. Deze zonnepanelen leveren op jaarbasis ongeveer 2400 kWh stroom op. Met een stroomtarief van 0,20 per kWh leveren de zonnepanelen dan een besparing op van 480 euro. U bent dan in principe niet goedkoper uit, maar wekt nu wel uw eigen stroom op.

Let er hierbij wel op dat het tarief van 0,20 per kWh een gemiddelde is. Met een beetje zoeken bij een energievergelijker, komt u al snel uit op een prijs van 0,18 per kWh. Het kostenplaatje verandert hierdoor ook: nu betaalt u immers via de energieleverancier zelf geen 480 euro, maar 432 euro. Dat is een besparing van bijna 50 euro in vergelijking met het huren van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen

Het kopen van zonnepanelen vraagt om een grote investering. Wanneer we bovenstaand voorbeeld aanhouden (10 zonnepanelen), bent u in het beste geval 4400 euro kwijt voor de aanschaf. Dat betekend dat u de aanschafprijs van de zonnepanelen pas na ruim 9 jaar heeft terugverdiend. Wanneer u normaal gesproken jaarlijks overstapt van energieleverancier, verdient u de investering zelf pas na ruim 10 jaar terug. Een groot voordeel is wel dat de zonnepanelen over het algemeen veel langer meegaan dan 10 jaar. Op den duur zult u dus zo goed als zeker winst gaan maken door zonnepanelen aan te schaffen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de energieprijsontwikkeling in de komende jaren. Gaat de energieprijs omlaag? Dan verdient u uw investering pas later terug. Maar gaan de energieprijzen omhoog? Dan verdient u uw investering eerder terug.

Conclusie: huren of kopen?

Dat is moeilijk te zeggen en zal per geval apart bekeken moeten worden. Het is goed voor te stellen dat u graag zonnepanelen zou willen plaatsen, maar daar simpelweg het budget niet voor heeft. Dan is het nog altijd mogelijk zonnepanelen te huren. U zult hiermee waarschijnlijk niet heel veel gaan besparen, maar wekt dan wel uw eigen energie op.

Hebt u de mogelijkheid zonnepanelen te kopen? Dan is dat zeker de moeite waard. Let er hierbij wel op dat u een goede deal sluit en niet te veel betaalt. Op den duur leveren de zonnepanelen zo goed als zeker winst op. Hoe lang het gaat duren totdat u dit punt bereikt, is afhankelijk van de prijs die u betaalt voor de zonnepanelen en de ontwikkeling van de energieprijzen in de komende jaren.